Description
INFORMACJE OGÓLNE
HOME BARISTA – Czyli jak przygotować kawę w domu
Jest to warsztat dodatkowy zgłębiający szczegółowo klasyczne metody alternatywne parzenia kawy takie jak Aeropress, Chemex, Drip, French Press czy Kawiarka.
Koszt:
Cena – 390 zł
Cena obejmuje wszelkie elementy warsztatów, jak i również materiały szkoleniowe i dyplom uczestnictwa.
Dyplom:
Certyfikat w języku polskim i angielskim
Czas trwania:
4-6 godzin.
Miejsce:
Gdańsk – Centrum Szkoleniowe Masters of Bartenders ul. Zakopiańska 13
Rodzaj zajęć:
Warsztat to w 100% zajęcia praktyczne prowadzone w małych grupach, często nawet indywidualnie.
Dla kogo:
Kurs ten jest otwarty – zapisać może się każdy.
Materiały:
Każdy uczestnik otrzymuje na właśność pełne kompendium z teorią oraz receptury.
Egzaminy:
brak
Co to są metody alternatywne?
To techniki parzenia kawy początkowo głównie domowe stanowiące doskonałą alternatywę dla ekspresu ciśnieniowego i napojów na bazie espresso.
PROGRAM WARSZTATÓW
– Omówienie akcesoriów: Aeropress, Chemex, Drip, French Press, Kawiarka, młynki, wagi, czajnik, dzbanki, filtry, termometr, filiżanki.
– Czynniki wpływające na smak naparu w konkretnych technikach
– grubość mielenia – jak dobrać
– temperatura wody
– doza, gramatura w konkretnych technikach
– czas parzenia
– stopień wypalenia ziaren
– gatunek ziarna
– kawowe terroir – miejsce pochodzenia ziarna
– Prezentacja poszczególnych technik parzenia kawy wraz z historią
– Aeropress
– Chemex
– Drip
– French Press
– Kawiarka (Moka, Kafetiera, Makinetka)
– Samodzielne ćwiczenia pod okiem instruktora. Każdy uczestnik zaparzy własny napar we wszystkich technikach.
– Degustacja i testowanie przygotowanych kaw przy użyciu różnych metod i różnych parametrów.
– Wręczenie dyplomów.
KAŻDY UCZESTNIK WARSZTATÓW DOWIE SIĘ
– Jak wypić w domu pyszną kawę nie wydając fortuny na sprzęt?
– Czym kierować się przy wyborze poszczególnych sprzętów?
– Jakie są cechy charakterystyczne naparów w poszczególnych technikach?
– Czy w warunkach domowych niezbędne jest kupowanie wielu drogich i specjalistycznych narzędzi?
– Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
– Czym kierować się przy wyborze młynka do domu?
– Jakie znaczenie ma odpowiednia grubość mielenia ziarna?
– Jakiej wody używać?
– Gdzie i jaką kawę kupować?
– Czy kawa bez mleka i cukru może być pyszna, słodka, delikatna i aromatyczna?
Po warsztatach każdy uczestnik nie tylko będzie potrafił przygotować pyszną kawę na profesjonalnym sprzęcie w kawiarni, ale również w warunkach domowych dzięki wiedzy z warsztatów każdy dzień od teraz będzie zaczynał się filiżanką najlepszego naparu prosto z własnej kuchni! 🙂